- - - - -

Cijfers

 
10.000: Na 4 augustus 1914 worden er overal in Brussel geïmproviseerde hospitalen opgericht. Al gauw is er een totaalcapaciteit van 10.000 ziekenhuisbedden.
 
40: Het Duitse leger plundert regelmatig de Brusselse bevolking om zo de eigen troepen te versterken. Zo moeten de inwoners alle honden die groter zijn dan 40 cm afstaan aan de Duitsers. De dieren worden door de Duitsers getraind om voor het leger te werken als bewaker, trekhond, rattenvanger of boodschapper.
 
75.000: Duiven worden in de Eerste Wereldoorlog vaak gebruikt om geheime
berichten te versturen. De Duitsers willen dit voorkomen en verzamelen maar liefst 75.000 duiven in de hallen aan het Jubelpark om ze te doden. Burgemeester Adolphe Max kan er nog net voor zorgen dat de Duitsers de duiven laten leven.
 
600.000 ton: Prikkeldraad is onmisbaar tijdens een loopgravenoorlog. Aan het Duitse front werd maar liefst 600.000 ton prikkeldraad gebruikt. Dit is ongelofelijk veel en de prikkeldraad kostte ook veel geld aan de Duitse schatkist (toen ongeveer 330 miljoen Mark).
 
54.896: Na de oorlog bouwden de Britten in Ieper de Menenpoort. Dit is het bekendste herdenkingsmonument van de Eerste Wereldoorlog. Op de muren van het monument staan maar liefst 54.896 namen van vermiste Britse militairen.

MEER WEETJES

MEER WEETJES

J.R.R. TOLKIEN

 

De auteur van The Lord of the Rings en The Hobbit heeft ook gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van juni 1916 tot oktober 1916 was hij als Britse soldaat in Frankrijk gestationeerd. Tolkien kreeg loopgravenkoorts, een ziekte veroorzaakt door de luizen die in de onhygiënische loopgraven leefden. Deze ziekte redde waarschijnlijk zijn leven want bijna alle soldaten in Tolkien’s bataljon stierven tijdens de oorlog.

 

GIFGAS

 

De Eerste Wereldoorlog staat ook bekend als de eerste oorlog waarin gifgas werd gebruikt. De eerste gasaanval van de

oorlog vond plaats op 22 april 1915. De Duitsers vielen Franse soldaten in de buurt van Ieper aan met chloorgas. Later werden ook andere soorten gas, zoals mosterdgas, gebruikt. Honderd jaar later worden er nog steeds gifgasgranaten gevonden. Voor de kust van Heist liggen nog steeds verschillende bommen en granaten begraven onder het zand in de zee.

 

 

VADERLANDSLIEFDE

 

Tijdens de eerste weken van de oorlog heerst er een groot gevoel van vaderlandsliefde in de hoofdstad. De Brusselaars tonen zeer duidelijk dat ze hun land steunen in de strijd: in veel cafés worden patriottische liedjes gezongen en veel mensen decoreren hun ramen in de nationale driekleur. Ook tijdens de rest van de oorlog tonen verschillende mensen, weliswaar subtieler, dat ze België blijven steunen. Ze dragen bijvoorbeeld een tricolore hemdsknoop.

 

 

KERSTBESTANDEN

 

Tijdens de kerstperiode van 1914 en 1915 hielden de soldaten aan beide kanten van de loopgraven regelmatig kerstbestanden. Dit waren periodes waarin de soldaten de wapens even neerlegden en verbroederden met elkaar. Dit toont aan dat veel soldaten geen persoonlijke haat koesterden tegenover de “vijand”, het waren jonge mannen die de bevelen van hun oversten opvolgden. Tijdens sommige kerstbestanden werden er zelfs voetbalmatchen georganiseerd tussen de Duitse en Belgische of Franse troepen. Na de kerstperiode begon de oorlog jammer genoeg opnieuw.